Aşezări şi locuinţe medievale timpurii (sec. VI/VII - IX/X) în Transilvania by Victor Valentin Vizauer - HTML preview

PLEASE NOTE: This is an HTML preview only and some elements such as links or page numbers may be incorrect.
Download the book in PDF, ePub for a complete version.

BANAT

1

Moldova Veche,

1

sec. VIII – IX

nr. 99

Caraş-Severin

2

Timişoara- Fratelia, Timiş

?

sec. VIII – IX

nr. 144

Tabel nr. 4 – LocuinŃe adâncite în pământ, cu plan dreptunghiular, fără

precizarea modului de construcŃie.

Şi în acest caz majoritatea locuinŃelor (aproximativ 80 %) fac parte din aşezări de pe teritoriul Transilvaniei intracarpatice, în special din sud-estul şi nordul acestei zone. Cele mai multe complexe se încadrează cronologic în intervalul secolelor VII-IX, în mod normal fiind datate în secolele VII-VIII sau VIII-IX. Doar în cazul aşezărilor de la Aiud – Alba şi Medişoru Mic – Harghita datarea s-a făcut numai pe parcursul secolului VIII. Pentru această grupă de complexe nu am identificat nici o locuinŃă care să aparŃină celei de-a doua jumătăŃi a secolului VI şi doar puŃine au fost menŃionate ca aparŃinând, probabil, şi începutului de secol X (2 cazuri). În ce priveşte datarea aşezării de la Caianu Mic – BistriŃa-Năsăud, aceasta a fost realizată larg, în secolele VII-X.228 Însă, având în vedere ceramica recuperată din acest sit, fragmente de la vase-borcan şi tăviŃe, modelate cu mâna şi la roata cu turaŃie lentă, din pastă degresată cu microprundiş şi având culoare cărămizie sau brun-negricioasă, cred că se poate restrânge datarea doar la secolele VII-VIII sau chiar numai secolul VIII. Mă

bazez în această afirmaŃie pe analogiile ceramice întâlnite în apropiata şi destul de intens cercetata aşezare de la Nuşfalău – Sălaj, unde vestigiile descoperite au fost datate la sfârşitul secolului VII (?) şi în prima jumătate a secolului VIII.229

SuprafeŃele adâncite ale construcŃiilor au mărimea cuprinsă între 5 m²

(locuinŃa nr. 2/1960 din aşezarea de la Sălaşuri) şi 24 m² (aceasta fiind mărimea medie a locuinŃelor descoperite la OŃeni). Adâncimea gropii locuinŃelor nu este unitară, însă oscilează aproximativ între aceeaşi parametri sesizaŃi şi în cazul complexelor luate în discuŃie în cadrul altor subcapitole ale acestei cercetări.

228 Gaiu 2000, p. 381, nr. 6.

229 Bă cuet-Criş an 2005.

66

Astfel, valoarea minimă este de -40 cm (locuinŃa de la Caianu Mic), iar cea maximă de -90-100 cm (complexul de la Bezid).

Este trist că în cazul atâtor aşezări lipseşte o parte esenŃială a informaŃiilor privind modul de construcŃie al locuinŃelor, neajuns ce face ca concluziile care se cer trasate să aibă o marjă de eroare destul de mare.

A.a.4.* LocuinŃe cu plan neclar:

Am identificat un singur complex încadrabil acestei grupe, fiind vorba de o locuinŃă cercetată în aşezarea medievală timpurie de la Râpa- Sub Pă dure

Bihor (rep. nr. 113). Nu au fost oferite mai multe detalii referitoare la această

construcŃie.

A.c.* LocuinŃe cu plan oval/oval-alungit

În categoria locuinŃelor adâncite în pământ, cu plan oval sau oval-alungit, dar cu sistemul de construcŃie nedeterminat, pot fi incluse 18 complexe răspândite în 4 aşezări, dintre care două în Câmpia de Vest, una în nord-vestul Romîniei şi ultima din interiorul arcului CarpaŃilor. Aşezările, în ordinea pe care o au şi în repertoriu, sunt următoarele: Felnac – Arad, cu 2 locuinŃe (rep. nr. 62; sec. VII-IX/X), Moroda – Arad, cu un singur complex (rep. nr. 100; sec. VIII -

?), Sălaşuri – Mureş, cu 14 construcŃii (rep. nr. 121; sec. VII-VIII) şi Turulung-Vii – Satu Mare, tot cu un singur complex (rep. nr. 148; sec. VII-VIII).

SuprafaŃa locuinŃelor mergea de la 7,5 m² (complexul L1/1960 sau L10/1961 de la Sălaşuri) până la 13,5 m² (locuinŃele de la Felnac) sau poate chiar mai mult, însă nu este decât o supoziŃie, deoarece privitor la construcŃia de la Moroda cunoaştem doar lungimea axei mai mari, care este de 475 cm.

Adâncimea la care a fost amenajat fundul locuinŃelor variează între -50 cm (complexul L3 din aşezarea de la Turulung-Vii) şi -160 cm în cazul uneia dintre locuinŃele de la Felnac.

Analogii este dificil de găsit pentru aceste complexe, atâta timp cât nu ştim modul lor de construcŃie, pe stâlpi de sprijin sau în sistemul cu aşa-numitelor tă lpi, rămânând valabile analogiile identificate pentru categoriile de locuinŃe ovale de la punctele A.I.c. şi A.II.c. .

A.d.* LocuinŃe cu plan nedeterminat:

Nr.

Denumirea sitului

Nr.

Datare