Aşezări şi locuinţe medievale timpurii (sec. VI/VII - IX/X) în Transilvania by Victor Valentin Vizauer - HTML preview

PLEASE NOTE: This is an HTML preview only and some elements such as links or page numbers may be incorrect.
Download the book in PDF, ePub for a complete version.

BANAT

1

Gornea- ZomoniŃ e, CS

1

sec. VIII-IX

nr. 70

Tabel nr. 6 – LocuinŃe de suprafaŃă, cu plan dreptunghiular şi fără precizarea modului de construcŃie.

76

După cum rezultă şi din tabel, avem 14 locuinŃe de acest tip, răspândite în 6 aşezări medievale timpurii, atât din interiorul arcului carpatic, cât şi din nord-vestul României sau Banat. Din punct de vedere cronologic, complexele aparŃin, în general, secolelor VII-IX, într-un singur caz fiind vorba şi de secolul X (complexul de la Culciul Mare – Satu Mare). Este posibil ca momentul de început al construcŃiei acestui model de locuinŃă în zona noastră să fie la jumătatea secolului VII, moment reprezentat de locuinŃa din aşezarea de la Crăciuneşti – Maramureş. Autorii cercetărilor datează respectivul sit la jumătatea secolului VII, fiind vorba de o pătrundere slavă (posibil din direcŃia vest – nord-vest) în zonă240. Dacă este aşa, nu trebuie să ne mire faptul că au construit locuinŃe de suprafaŃă, deoarece slavii de vest obişnuiau să realizeze astfel de construcŃii (spre exemplu la Tornow etc)241.

Referitor la dimensiunile construcŃiilor, suprafaŃa acestora oscila între 6,45 m² (locuinŃa de la Culciu Mare) şi aproape 20 m² (complexul B14 de la Filiaş). Majoritatea au fost puŃin adâncite în pământ, podeaua fiind la 15 -38 cm (în locuinŃa B26, respectiv B38 din aşezarea de la Filiaş). Înafară de complexul de la Culciu Mare – Satu Mare, celelalte construcŃii au avut câte o instalaŃie pentru foc, cuptor din pietre sau vatră, plasată de regulă în unul din colŃuri, dar şi spre centrul lor.

B.a.3.* Trapezoidale:

Un singur complex din aşezarea nr. 2 de la Bratei – Sibiu (rep. nr. 29) se potriveşte, ca şi caracteristici, acestui model constructiv. Mă refer la locuinŃa nr.

12/1973, datată mai larg în secolele VI-VIII. ConstrucŃia era uşor adâncită în sol şi avea dimensiunile de 415/490 x 466 cm. În colŃul ei de vest au fost identificate urmele unui cuptor.

B.a.4.* LocuinŃe cu plan neclar:

Printre construcŃiile de suprafaŃă cu plan patrulater sunt şi câteva complexe ale căror forme geometrice clare nu au fost stabilite. Este vorba de 4

astfel de locuinŃe: una din aşezarea de la Biharia- Lută rie 3 – Bihor (sec. IX; rep.

nr. 25), L1/1993 de la Iernut – Mureş (sec. VIII-IX; rep. nr. 74), o locuinŃă de la Sanislău – Satu Mare (sec. VII-VIII; rep. nr. 118) şi complexul L7/1998 din faza a doua a aşezării de la Zalău- La Blocuri – Sălaj (sec. VII-VIII/IX; rep. nr. 157).

Şi locuinŃele acestui tip se datează, în general, în secolele VII-IX, cercetătorii fiecărei aşezări operând însă cu datări mai strânse, în conformitate cu materialele descoperite în săpătură. În ce priveşte dimensiunile construcŃiilor, se cunosc foarte puŃine date în acest sens, doar referitor la locuinŃa de la Sanislău se ştie că una dintre laturi măsura 270 cm. Înafară de locuinŃa de la Iernut, unde nu este precizat acest lucru, fiecare complex a fost uşor adâncit în sol, adâncimea fiind în jur de 23 -30 cm.

240 Popa, Harhoiu 1989.

241 Donat 1980, p. 26 şi următoarele.

77

B.b.* LocuinŃe cu plan circular:

Singurele locuinŃe medievale timpurii cu plan circular de pe teritoriul supus cercetării aparŃin categoriei de suprafaŃă, fără precizarea elementelor de sprijin. Am în vedere 3 astfel de complexe: o locuinŃă de la Câmpia Turzii – Cluj (rep. nr. 39), datată în secolul VIII şi 2 construcŃii din aşezarea de la Sângeorgiu de Mureş – Mureş (rep. nr. 123), încadrată secolului VII. Complexul de la Câmpia Turzii măsura 200 x 180 cm pe axe şi era adâncită în sol cu -30 cm.

LocuinŃele de la Sângeorgiu de Mureş, dacă e adevărat că aveau plan circular242, aveau diametrul de 700 cm, respectiv de 400 cm. Ambele aveau câte un cuptor din pietre. Nu se precizează dacă erau sau nu adâncite uşor în pământ.

A.c.* LocuinŃe cu plan oval/oval-alungit:

ConstrucŃii realizate la suprafaŃa solului, cu plan oval, dar fără precizarea elementelor de construcŃie am identificat 8, dispuse în 4 aşezări medievale timpurii. Este vorba de un complex de la Crăciuneşti – Maramureş (sec. VII; rep.

nr. 52), o locuinŃă din aşezarea de la Dudeştii Vechi – Timiş (sec. IX-X; rep. nr.

59), 4 locuinŃe de la Sacoşu Mare – Timiş (sec. VII-VIII; rep. nr. 117) şi 2

construcŃii de la Turulug-Vii – Satu Mare (sec. VII-VIII; rep. nr. 148).

Dimensiunile complexelor mergeau de la 4,5 m² (L1 de la Sacoşu Mare) până la aproape 34 m² (L3 din aceeaşi aşezare)243. Doar în cazul locuinŃei de la Crăciuneşti şi a celor de la Turulung-Vii se precizează că au fost puŃin adâncite în pământ, prima construcŃie cu 25 cm, iar următoarele două cu 25 -30 cm.

Numai în ce priveşte locuinŃele de la Turulung-Vii nu se menŃionează

descoperirea urmelor instalaŃiilor pentru foc, în celelalte complexe apărând resturi de la vetre sau cuptoare.

Interesant este faptul că nici o locuinŃă de suprafaŃă cu plan oval din această grupă nu este de pe teritoriul Transilvaniei intracarpatice. De astfel, am găsit o singură locuinŃă de suprafaŃă şi cu plan oval în zona amintită, în aşezarea de Zalău- La Blocuri – Sălaj (rep. nr. 157), ce face parte din grupa locuinŃelor construite pe stâlpi de susŃinere (vezi categoria B.I.c). Majoritatea construcŃiilor au fost datate în secolele VII-VIII, numai complexul de la Dudeştii Vechi –

Timiş este mai târziu, din secolele IX-X. Şi amintita locuinŃă de la Zalău- La Blocuri aparŃine secolelor VII-VIII/IX. Din nou se poate constata o concentrare a descoperirilor în secolele VII-IX, în acest caz mai ales în secolele VII-VIII.

242 Despre cele două locuinŃe avem informaŃii diferite din două surse diferite. Astfel V. Lazăr consideră complexele ca fiind circulare ( Lază r 1996, p. 100-101, nr. 233), pe când în repertoriul judeŃului Mureş apar ca având plan dreptunghiular ( Rep. Mureş 1995, p. 211-212, nr. LXXI.1.A). În schimb, dimensiunile oferite de ambele surse coincid.

243 În acest context trebuie precizat şi faptul că locuinŃa de la Crăciuneşti – Maramureş putea să aibă suprafaŃa mai mare, deoarece în preajma părŃii adâncite a complexului, nivelul de călcare al aşezării se afla mai jos. Astfel, construcŃia putea să aibă una dintre axe de circa 640

cm ( Popa, Harhoiu 1989).

78

B.d.* LocuinŃe cu plan nedeterminat:

În tabelul de mai jos (tabel nr. 7) am înregistrat complexele de suprafaŃă

ale căror plan nu a putut fi determinat sau nu a fost precizat la momentul publicării şi nu sunt menŃionate nici elementele lor de sprijin:

Nr.

Denumirea sitului

Nr.

Datare