Livslang aflæring og pædagogisk livskunst - filosofisk livskunst som dannelse til det gode liv by Anders Dræby - HTML preview

PLEASE NOTE: This is an HTML preview only and some elements such as links or page numbers may be incorrect.
Download the book in PDF, ePub, Kindle for a complete version.

motiveret af spørgsmålet omkring menneskelig lidelse. I den forbindelse fokuseres der specifikt erfaringsdannelser inden for to dimensioner med henblik at udfolde den eksistentielle analyse af livsduelighed og lidelse gennem en tematisk fokusering de 3 kategorier livspraksis, terapi og pædagogik:

  • For det første i den stoiske og epikuræiske filosofi, hvor filosofien forstås som en praktisk og terapeutisk livsform, hvis mål er en dybdegående forandring af mennesket.
  • For det andet i den eksistentielle, fænomenologiske og hermeneutiske filosofi og terapi, som lader den praktiske forståelse og håndtering af menneskets konkrete eksistens fremtræde som et filosofisk anliggende.

Herigennem fremdrages en række praksisfilosofiske principper, som syntetiseres til en sammenhængende eksistensanalytisk terapeutik, der kan fungere som grundlag for en praktisk terapi.

 

 

Ny viden

Det er et succesmål for projektet, at der tilføres viden på følgende områder:

Projektet vil overordnet set tilføre ny viden om, hvordan eksistentiel lidelse kan forstås og håndteres ud fra en etisk forståelsesramme i henhold til et begreb om livsduelighed, der både kan fungere som et dannelsesideal og sundhedsmål i forhold til at give menneske et kvalificeret forhold til livet. Dette vil både have teoretisk og praktisk relevans for de pædagogiske, sundhedsmæssige og terapeutiske fagområder, hvor der i dag er et stort behov for at kvalificere fokus gennem mere helhedsorienterede og dybdegående visioner i forhold til menneskets livsudfordringer. Herunder vil projektet give et grundlag for udvikling af konkrete terapeutiske redskaber, der er forankret i en konsistent filosofisk forståelse af menneskets eksistensvilkår.

Projektet vil specifikt tilføre viden om, hvordan filosofien kan videreudvikles til en eksistentiel praksis, der også sociale implikationer, idet den søger at rekonfigurere menneskets måde at agere i forhold til sine sociale og kulturelle livsbetingelser ved at orientere det fra individuel tilpasning til et åbent samspil.