Reconstrucția societății românești sau cum să edificăm
România Unită
Am sentimentul că titlul evocă dorința multor români și tocmai pe acest lucru îmi bazez speranța că vom reuși să înfăptuim acest deziderat.
Poporul român traversează simultan mai multe feluri de crize.
Traversăm o criză de identitate națională și ne aflăm într-un proces de pierdere a valorilor românești autentice. Pierzând elementele de identitate și valorile ce stau la baza existenței și formării noastre ca popor, ne aflăm într-un pericol real de a ne destructura ca națiune.
Traversăm, în același timp, o criză morală profundă. Ne îndepărtăm de valorile morale și de cele creștine, valori care ne-au asigurat continuitatea şi comunitatea. Mergând în această direcție de îndepărtare față de valorile tradiţionale, ne paște pericolul de a nu ne mai suporta între noi și astfel nu se vor mai întruni condițiile traiului împreună pe aceste meleaguri.
Traversăm totodată o adevărată dramă demografică. Dacă nu vom face ceva pentru a opri acestă involuţie, riscăm să nu mai existăm ca neam sau măcar să fim diminuaţi semnificativ.
Peste toate aceste tipuri de crize s-a suprapus cea economică. Această criză este periculoasă nu doar pentru că ne îngreunează traiul de zi cu zi, ci pentru că este un puternic factor agravant al celorlalte trei tipuri de crize. Este periculoasă pentru că am putea crede că nu este important să ne ocupăm de criza de identitate sau să rezolvăm criza morala și cea demografică atâta timp cât nu ne ajung banii pentru mâncare, întreţinere sau benzină. Dar, pe termen lung, banii nu vor putea înlocui naţiunea. Toate aceste patru tipuri de criză descrise de mine ar trebui să ne preocupe deopotrivă, pentru că sunt interdependente.
Criza de identitate națională provoacă, pe lângă alte efecte nedorite, şi un fenomen de migrație periculos, pentru că oamenii nu se mai simt legați sentimental de locuri şi de semeni. Același lucru îl aduce și criza morală, câtă vreme, pentru unii dintre noi, nemulţumirea faţă de ceea ce se întâmplă în societate se transformă în motiv de a ne lua tălpășița. Criza economică ea însăşi ajută la creșterea fenomenului de migrație deoarece oamenii trebuie să-și întrețină familiile și vor căuta locuri pe mapamond unde să poată, prin muncă, să îşi îndeplinească această datorie. Iată cum criza de identitate, cea morală și cea economică contribuie din plin la criza demografică prin fenomenul migrației. Să ne gândim câți români care traversează aceste tipuri de criză se mai gândesc la perpetuarea nației și mai au curajul să îşi asumea creşterea de copii pentru care nu au cele necesare având în vedere lipsa mijloacelor materiale, după cum nu au nici certitudinea unui viitor al normalităţii din cauza lipsei valorilor morale din societate. Iată cum ne afundăm și mai tare în criza demografică! Concluzia este că trebuie căutate soluții pentru rezolvarea simultană a acestor crize prin măsuri de reformă morală, dar care să fie structural coerente și corelate.
Dacă vom aborda separat și fracturat aceste crize nu vom reuși niciodată să le depăşim cu adevărat. Vom cârpi într-un loc, dar societatea se va rupe și mai tare în altă parte.
Nu poți aborda criza economică fără a încerca să rezolvi problema demografică, cea morală și cea de identitate pentru că prosperitatea nu va exista decât dacă le rezolvi pe cele din urmă.
Nu va exista niciodată un popor prosper dacă nu are identitate, valori și un echilibru demografic în societate.
Așadar, reconstrucția societății românești sau construcția României Unite se poate înfăptui printr-un proiect de națiune cu obiective pe termen scurt, mediu și lung.
Acest proiect de națiune trebuie să cuprindă regăsirea identității și demnității naționale, regăsirea valorilor morale, sociale, democratice și creștine, o profundă reformă structurală a societății care va genera soluții pentru redresarea demografică și economică a României!
Acest proiect are la bază trei direcții fundamentale pentru orice societate: EDUCAȚIE, SĂNĂTATE, SIGURANȚĂ (incluzând Justiția).
Dacă aceste trei direcții vor deveni prioritare pentru noi și le vom considera ca fiind coloanele de susținere ale noii noastre societăți, vom putea spera ca acest proiect de națiune să fie un succes ce va restabili locul nostru pe lume!
Prin aceste trei elemente asigurăm, pe de o parte, regăsirea identității și a valorilor, iar pe de altă parte, liniștea necesară pentru ca fiecare dintre noi să ne putem gândi la semeni, la națiune și la ROMÂNIA UNITĂ.